8.9.2018 Den obce Mostek

V návaznosti na podtitul letošního mosteckého slavení, který zněl “100 let naší republiky”, jsme si připravili patřičný program.
Skauti stáli v roce 1918 u zrodu nového státu. Ač byli nacisty a komunisty později zakázáni, pronásledováni a záměrně ničeni, nevzdali se. Nikdy zcela nezanikli, vždyť slib se nedá zapomenout, slibem a zákonem se snažíme žít. Nyní se skauti aktivně podílejí na oslavách velkých stoletých narozenin po celé naší vlasti. Od roku 1989 se členská základna Junáka velmi rozrostla. Jsme největší výchovnou organizací v ČR. Počet členů je nyní 60522.
Na Dni obce Mostek se nedala nepřipomenout slavná Pošta českých skautů. Kurýři z řad Junáka zajišťovali bezpečné doručování důležitých zpráv v samém počátku republiky, kdy ještě nefungovala žádná oficiální československá pošta. Také první známky u nás byly právě skautské. My jsme si v sobotu s dětmi také zahráli na kurýry. Šifrovali jsme, dávali dohromady vlajku, skládali obálky, lepili kopie historických deseti a dvaceti haléřových skautských známek a úkolem bylo také získání razítka na stanovišti s výstavou fotografií. Děkujeme seniorům, že nám s razítkováním pomohli. Pro zájemce byl u nás rovněž k vidění podsadový stan, vynález českých skautů, tentokrát s moderní výbavou. Na tabletu se v něm promítaly záběry ze všech loňských akcí 2.OVS. … a kdo chtěl, mohl si tradičně vyzkoušet “lajnu”. Doufáme, že se především malým návštěvníkům u nás líbilo. Rádi jsme se jim věnovali.

Několik fotek >>>ZDE<<<